15.06.2022

Ali se COVID-19 prenaša preko hrane?

Pozdravljeni,

kljub dobri obveščensti javnosti glede ukrepov v gostinstvu in živilskih obratih, povezanih z epidemijo COVID-19, še vedno pogosto naletimo na vprašanje: "Se s COVID-19 lahko okužim preko hrane?"

V nadaljevanj smo vam pripravili kratek povzetek strokovnih mnenj različnih zaneslivih virov (organizacij), na podlagi katerih lahko trdimo, da ni bojazni, da bi se  z novo vrsto koronavirusa okužili preko pripravljene in zaužite hrane. Kot navajajo pri Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), ni nobenega trdnega dokaza, da bi se nova vrsta korona virusa prenašala tudi s pripravljeno in zaužito hrano. Tako kažejo tudi izkušnje iz prejšnjih, sorodnih koronavirusnih izbruhov, kot sta SARS in MERS.

Podobno stališče imajo tudi pri Nemškem zveznem inštitutu za oceno tveganj (BFR), kjer navajajo, da trenutno ni primerov, ki bi dokazovali, da se ljudje okužimo z novim koronavirusom z uživanjem kontaminirane hrane ali s stikom z onesnaženimi živili. Prav tako ni znanih poročil o drugih koronaviusnih okužbah s hrano. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so zapisali, da če se pri pripravi hrane zagotavljanja dovolj visoke ravni higiene živil, kot sicer (torej meso naj bo dobro prekuhano ali prepečeno, pazimo da ne pride do križne kontaminacije med surovimi in že pripravljenimi živili) ni tveganja da bi se okužili s hrano.

Agencija za varno hrano Francije (Anses), priporoča še, da tudi pri pogrevanju hrano segrejemo vsaj na 63°C za vsaj 4 minute ali več.

Želim vam uspešno delo še naprej, 
ekipa e-akademije

Ostale novice